Biografi


Heléne är konstnär inom måleri och fritt skapande broderi.

 

I sitt skapande inspireras hon av färger runtomkring henne, intuition och fantasi.

De olika uttryckssätten som måleri och textil erbjuder betyder mycket för balans och harmoni i hennes konstnärskap då hon tycker att uttryckssätten så väl kompletterar varandra.

 

Det mjuka, varma, finns i hennes textila arbeten där fritt broderi, gärna med ull som komponent, har en framträdande roll. Hon broderar för hand där timme efter timme läggs på stygn och på verkets form. Med många stygn händer något! Den taktila beröringen, den framväxande strukturen och långsamhetens lov berikar och berör både konstnär och betraktare.

 

Hennes målade verk bjuder på andra upplevelser i skapandeprocessen. Här jobbar hon ännu mer med seendet, färgskiftningar, snabbare rörelser, impulsivare. Via pensel eller palettkniv har hon ett verktyg; en distans till konstverket som kompenseras av det tillstånd av fullständig närvaro och intensitet med vilken hon målar.

 

Heléne målar sina speciella serie ”Vänner”-tavlor som hittills omfattar nästan 400 unika verk. Inspirationen till figurerna kommer från millenieskiftet då hon funderade mycket över historia och då bland annat bronsålderns hällristningar och ville hitta på en egen sådan. Vänner-figurerna är hennes egen typ av hällristning skulle man kunna säga. När hon målar sin serie ”Vänner” vill hon främst förmedla vänskap och glädje men också en del allvar. Bilderna ger möjligheter till egna tolkningar och har ofta en underliggande mening fri för betraktaren att själv fundera över. ”Tavlorna är som drömmar där man själv får bestämma vad som ska hända”.


Heléne har ett stort intresse för historia och naturen vilket genomgående präglar hennes verk.


Artist Statement

Livet är att skapa. Att skapa är livet. Homo Sapiens, den tänkande människan, vi har förmågan.

Det är något alldeles fantastiskt att kunna skapa saker själv. Det är roligt, spännande, experimentellt och kreativt. Världen är full av möjligheter. Olika material, tekniker och färger!

Jag är innerligt tacksam över mina ögon och mina händer – och min tänkande hjärna. De samarbetar från morgon till kväll med skaparlusten ständigt närvarande. Det finns ju förstås en massa saker man ska hinna med att göra om dagarna som inte innebär konstnärligt skapande, men drivet, idéerna, ivern att komma vidare finns alltid där.

För min del innebär skaparlusten att vilja uttrycka mig i färg och form. Med fantasi och frihet!

Inspiration finns överallt bara man tittar. Jag är själv väldigt färgstyrd och vill oftast starta mina verk med att besluta med vilken färgskala jag ska jobba. Årstider och färger i naturen påverkar mig mycket. Rödtoner infogas gärna om än så med bara en liten prick. När jag arbetar textilt väljer jag helst naturmaterial: ofta ull och lin. När jag målar tavlor har jag upptäckt att nästan alla mina målningar visar utomhusmiljöer. I naturen passar alla färger ihop. Det skär sig inte. Där finns harmoni.

Historia och hur folk före oss levt sina liv är en annan stor inspirationskälla. Klokhet och erfarenheter från olika kulturer, då som nu, är så spännande att lära mer om! När jag reser utomlands vill jag alltid besöka historiska platser, gå på konstmuseum eller bara bli sten- och snäcksamlare på en strand hur länge som helst. Det bor en arkeolog och samlare i mig.

Det finns självklart massor av konstnärer som inspirerar mig också. T.ex. Chagall och Klee.

Livet är att skapa. Att skapa är livet.”Vänner”

Min serie ”Vänner”-tavlor omfattar hittills över 400 unika verk. Från första början var figurerna endast pyttesmå detaljer i större målningar jag gjorde på temat ”Liv och tid”; även kallade ”Karttavlor” då jag på fantasikontinenter blandade historia och nutid. Så en dag bestämde jag mig för att lyfta ut de små minifigurerna ur ”Karttavlorna” och göra dem till huvudpersoner. När jag målat den första tavlan med två stora figurer skulle målningen döpas. Titeln blev ”Vandrande vänner” och namnet på figurerna var fött! Nu lever vännerna nästan sina egna liv. De har varit med om så mycket i olika motiv och miljöer. De får ju även resa till platser dit jag själv aldrig rest – jättespännande!


Inspirationen till Vänner-figurerna kommer från millenieskiftet då jag funderade mycket över historia och då bland annat bronsålderns hällristningar och ville hitta på en egen sådan. Vänner-figurerna är min egen typ av hällristning skulle man kunna säga.


”Liv och tid”

Föregångare till serien "Vänner". (Se ovan.) Målades från år 2000, ett 20-tal verk, då mest på duk.

2016 får serien en renässans och jag målar flera "Liv och tid-tavlor" med tusch och akryl på papper.


”Vänner i sagoland”

En serie målningar på duk, träklossar eller papper.


”Schack”

Schackinspirerade broderier är ett återkommande tema i mitt fria textila skapande.

Ibland täljer jag i trä och infogar i mina broderier eller använder andra blandtekniker.

Serien uppgår hittills till cirka 15 verk och jag planerar att ha en utställning på temat schack så småningom. Att brodera tar lång tid.